Akuttandvård Stockholm

Akuttandvård och jourtandläkare i Stockholm – alla veckodagar och även på lördagar

Behöver du akut tandvård? Har du ont i en tand eller andra besvär i munnen? Vi erbjuder en akuttid samma dag som du tar kontakt med oss. Tveka inte att ringa oss på tel 08-10 10 80! Du kan även direkt boka en tid online.

Akut tandvård i Stockholm

Akut tandvärk är det vanligast orsaken till att man behöver akuttandvård. Tandvärk är smärtsamt, intensivt och gör det svårt att fokusera på något annat. Tyvärr har smärtstillande läkemedel liten effekt och kan som bäst dämpa smärtan under en kortare period. Därför har vi på Stockholm Tandläkarcenter som mål att kunna hjälpa alla våra patienter som behöver akuttandvård samma dag som du kontaktar oss. Vi har långa öppettider på vardagar och har även helgöppet. Kontakta oss på tel: 08-10 10 80 eller boka en tid online så hjälper vi dig idag.

Så går akutbesöket till

Du fyller ut en hälsodeklaration då det är viktigt för oss att veta om du har några allmänsjukdomar, allergier eller använder några mediciner. Här önskar vi också att du upplyser oss om du lider av tandläkarskräck så att vi kan anpassa behandlingen. Vi kommer att börja med att undersöka dina tänder, din mun och käke. Om du har akuta smärtor är vårt mål att åtgärda smärtan så snabbt och effektivt som möjligt – med bibehållen kvalitet.    Om det är andra orsaker till att du önskar akuttandvård så hjälper vi dig med detta också. Tandläkaren kommer alltid i förväg diskutera med dig vad som ska göras och hur mycket behandlingen kommer att kosta. Du som patient ska alltid godkänna behandling- och kostnadsförslaget innan man går vidare.

Om du har sökt akuttandvård på grund av en kraftig infektionsspridning kan det bli aktuellt att endast behandla med en antibiotikakur och värktabletter i första steg. När infektionen är under kontroll efter 3-4 dagar fortsätter vi med undersökningen där orsaken till infektionen identifieras och behandlas. Vi har som policy att all behandling ska vara så smärtfri som möjligt och vid akuttandvård får du nästan alltid bedövning innan behandingen påbörjas.

Vid andra akuta tillstånd som tex när du har förlorat en tandfyllning kan tandläkaren åtgärda problemet vid samma besök. Det är viktigt för oss att du är trygg i alla delar av ditt besök.

När behöver du akut tandvård?

De flesta som behöver akut tandvård lider av extrem smärta eller bultande värk i tänder eller hela munnen. Ju längre du väntar med att söka akut tandvård, desto värre kommer det att bli. Tänder som är infekterade eller skadade på andra sätt kommer inte bli bra utan behandling. Att hoppas att besvären kommer att gå över förvärrar endast situationen och kan komma att kräva mer omfattande behandlingar. Här är några vanliga situationer där du behöver akut tandvård:

Du har varit med om en olycka

Ibland kan tänder vara hela men på grund av en kraftig kollision kan tanden/tänderna ha åkt upp i käken. I det här fallet är det oerhört viktigt att söka tandvård så snart som möjligt. Tänder som har gått sönder är exponerade för bakterier och infektionen väntar runt hörnet. Om tanden gått av, helt eller delvis, är det viktigt att du lägger den i ett glas mjölk och tar med den till tandläkaren. Vi försöker alltid rädda din egna tand i den mån det går. Egna tänder är alltid bättre än konstgjorda tänder. Har du inte tillgång till mjölk kan du lägga den i munnen. Det är väldigt viktigt att tanden inte torkar ut.

Fyllning har ramlat av

Ibland kan fyllningar falla av och exponera dentinen. Det här kan i sin tur orsaka ilningar i tanden. Om situationen inte åtgärdas kan det uppstå karies som tar sig ner till pulpan och då förvärras smärtorna och kan kräva större behandlingar.

Visdomständer orsakar kraftig smärta

Det är väldigt vanligt att tänderna längst bak i munnen växer ut på fel sätt. De kan växa snett och trycka mot andra tänder eller så finns inte tillräckligt med plats för tanden att komma ut. Det här kan orsaka kraftig smärta. I de flesta fall brukar det gå bra att dra ut tanden på ett enkel sätt, men ibland krävs ett det kirurgiskt ingrepp.

Dina tänder har drabbats av kraftig karies

Tänder som inte sköts på rätt sätt har en tendens att drabbas av karies, vilket helt enkelt betyder hål i tanden. Om kariesangreppet inte behandlas skadas till slut tandens pulpa och orsakar en inflammation som i sin tur orsakar kraftig smärta. För att bli av med smärtan och problemet behöver tandläkaren borra bort kariesangreppet och göra en rotfyllning. Efter detta återställs tandens anatomi med en tandfyllning eller en krona.

Du har fått allvarlig tandköttsinflammation

Bakterier som samlas mellan tänderna eller under tandköttet kan med tiden orsaka en infektion i tandköttet som i sin tur leder till en inflammation. Infekterat tandkött kan vara oerhört känsligt och orsaka smärta och blödning vid minsta beröring.

Vad kostar det att besöka tandläkaren när det är akut?

Ett akutbesök på Stockholm Tandläkarcenter kan kosta mellan 700 kr till 3000 kr. Observera att försäkringskassan oftast täcker en del av kostnaden. Priset varierar beroende på vilken behandling som ska utföras och hur komplicerad behandling som krävs. Vi kommer att lämna ett skriftligt kostnadsförslag innan behandlingen påbörjas och strävar alltid efter en smärtfri behandling av högsta kvalitet. Du har också möjlighet att delbetala hos oss.

Dela denna sida