Tandbrygga – vackert leende till låg kostnad

En tandbro eller tandbrygga är en konstgjord, fast tandprotes som ersätter en eller flera tänder genom att stödja sig på tänderna som omger luckan. För att en tandbro ska vara möjlig så måste det finnas tillräckligt många friska tänder som kan stödja bron. 

När används en tandbrygga? 

En tandbrygga används när en eller flera tänder saknas av olika anledningar.

  • Olycka. Tänder har skadats så pass allvarligt att de måste dras ut och käkbenet är för skört för tandimplantat. 
  • Tandlossningssjukdom. En eller flera tänder måste dras ut på grund av tandlossning och käkbenet är inte i ett bra skick för tandimplantat. 
  • Tänderna kan ha slitits ner på grund av hög ålder eller tandgnissling. 
  • Karies. Tänderna är för allvarligt drabbade av karies och måste dras ut. 

Det är rekommenderat att använda tandimplantat för att ersätta saknade tänder, men i vissa fall kan det vara omöjligt då käkbenet inte är tillräckligt välmående för att borras i eller där ett tandimplantat kan växa fast. Ibland kan det också vara så att tandbro används istället för tandimplantat på grund av kostnadsskäl. 

Hur går behandlingen till? 

Först kommer tandläkaren att undersöka patienten och därefter gå igenom förväntningarna, förutsättningarna och vilken behandlingsmetod som passar patienten bäst. 

Behandlingen inleds med att tandläkaren slipar ner de tänder där tandbron ska sitta på och  tar ett avtryck för att kunna bygga en modell. Avtrycket kommer sen att skickas till en tandtekniker. Patienten kommer att få möjlighet att bestämma färg, form och material tillsammans med tandläkaren eller tandteknikern. 

Under tiden som tandbron byggs kommer du att få en tillfällig plastbro som sätts fast på de nedslipade stödtänderna. När tandbron är klar kommer du att få möjlighet att testa den i några dagar innan den sätts fast på riktigt med tandcement. 

Vilka material används för att bygga en tandbro? 

Tandbroar kommer i olika material: 

  • Helkeramer. Kronor som endast består av porslin, har en inre stomme av extra stark keram och en polerad yta, som gör att tänderna ser helt naturliga ut. De avger mindre ämnen, men är samtidigt spröda. 
  • Halvkeramer. Har en inre stomme av titan, kobolt/krom eller guld, och täcks av en yta av porslin. 

Hur länge håller en tandbro? 

Enligt de flesta nya undersökningar som gjorts håller broar i 15-20 år, beroende på hur du sköter om bron eller om du gnisslar eller pressar tänder. I vissa fall behöver patienten en bettskena för att skydda bron mot eventuella skador. 

Vad kostar en tandbro? 

Fyll i.