Tandkrona Stockholm

Rädda din tand med en tandkrona av högsta kvalitet

Har du en tand som behöver repareras? Ibland händer det att tandroten är frisk men själva tanden är för skadad för att lagas med en fyllning. I dessa fall rekommenderar vi en behandling med en tandkrona som läggs på din riktiga tand. Tandkronor är gjorda i porslinmaterial, ser ut som din vanliga tand och håller i mer än tio år. Kontakta oss för gratis konsultation. Välkommen!

Laga din tand med en tandkrona

En tandkrona används för att reparera en skadad tand som har blivit lagad flera gånger eller att stora delar av tanden saknas. Det är en konstgjord tand som vanligtvis är gjord i porslinsmaterial. Tandkronan fungerar och ser ut som en helt vanlig tand efter behandlingen. Den håller ofta i mer än tio år med förutsättningen att du behåller en god munhygien och att du regelbundet besöker din tandläkare. Om tanden är svårt skadad och inte kan räddas är ett tandimplantat eller en tandbro ett bättre alternativ.

tandkrona stockholm

Hur går behandlingen till?

  • Först undersöks tanden för att säkerställa att den har rätt förutsättningar för att fästa en krona på tanden.
  • Tanden slipas ner till en mindre och jämnare form för att ge plats åt kronmaterialet och för att passa in i tandraden. Behandlingen är helt smärtfri eftersom du får lokalbedövning.
  • Tillsammans kommer du och tandläkaren överens om vilket kronmaterial som ska användas samt vilken färg och form som passar bäst med dina övriga tänder.
  • Avtryck tas av tanden och skickas till tandtekniker för framställning av din individuellt anpassade tandkrona.  Efter avtryckstagning framställer tandläkaren en temporär plastkrona som du ska ha på tanden tills din permanenta krona är klar. 
  • Vid återbesöket efter ca 10 dagar provar vi ut din nya permanenta tandkrona och säkerhetsställer att den passar bra på tanden. Är du nöjd med färg och form på den nya tandkronan limmas kronan på tanden med hjälp av cementmaterial.

Tips på bra munhygien för din tandkrona

Det är viktigt att du regelbundet rengör mellan tänderna med tandtråd eller mellanrumsborste för att undvika att matrester och bakterier fastnar i skarven mellan tandkronan och den ursprungliga tanden. Håller du god munhygien ökar chansen att du behåller din tandkrona livet ut.

tandkrona stockholm city

Fördelar med tandkrona

  • Skapar möjligheter att rädda en tand med stora skador. 
  • Behandlingen har oftast bättre prognos jämfört med vanliga tandfyllningar
  • Man får en god estetik med en tandkrona. 
  • Risken med frakturer på rotfyllda tänder minskas med en tandkrona.

Digital avtryck med scanner istället för traditionell avtrycksmaterial

Vi använder oss av den senaste tekniken med digital avtryckstagning. Detta är speciellt uppskattat av patienter som inte klarar av att ha avtrycksmaterial i munnen pga tex kräkreflexer. Andra fördelar med digital avtrycktagning är att tandtekniska labbet kan färdigställa och leverera din tandkrona snabbare. Dessutom undviker man felkällor vid digital avtryckstagning som man oftast får med traditionell avtryckstagning. Digital avtryckstagning är också en mer miljövänligare alternativ.  

Hur mycket kostar behandlingen?

Behandling av en skadad tand med en ny tandkrona ligger på 8000–9500 kr inkl. kostnad för tandtekniker. Priset varierar beroende på vilken tand det gäller samt material på tandkronan. Observera att Försäkringskassan oftast täcker en stor del av denna kostnad.

tandkrona stockholm centralt

Dela denna sida