Tandprotes av högsta kvalitet i Stockholm

Behöver du en tandprotes? – Våra tandproteser är svenskproducerade av erfarna tandtekniker

En tandprotes används för att ersätta en eller flera förlorade tänder. Tandprotes är en avtagbar lösning som du kan ta ut ur och sätta in i munnen som du vill. I många kan fall kan en protes vara det bästa alternativet för patienter som har svårt att rengöra tänderna eller när volymen på käkbenet inte är tillräckligt för ett tandimplantat. Kontakta oss för konsultation med våra erfarna tandläkare. Välkommen!

Vackert leende med avtagbar tandprotes

En tandprotes är avtagbar och gjord i plast. Det finns två typer av proteser, helproteser och delproteser. En avtagbar tandprotes används för att ersätta en hel över- eller underkäke och delproteser ersätter endast enskilda tänder. Helprotesen får sitt fäste i munnen genom att den suger sig fast mot slemhinnan medan delprotesen fästs mot de kvarvarande tänderna och slemhinnan i munnen. Proteser används oftast när patienten inte  är en god kandidat för tandimplantat eller har tillräckligt många tänder för att fästa en tandbro. 

tandprotes stockholm

När används tandproteser? 

Det finns flera orsaker till varför en patient behöver tandprotes.

 • Tänder har förlorats på grund av tandlossningssjukdom eller karies.
 • Käkbenets volym är otillräcklig för att ersätta tänderna med tandimplantat. 
 • Patienten kan ha slagit ut en eller flera tänder. 
 • Patienten saknar vissa tänder från födseln. 
 • Patienten har inte råd med tandimplantat eller tandbrygga och väljer därför den billigare lösningen som är tandprotes.

Hur går behandlingen till? 

 • Tandläkaren tar upp en fullständig hälsodeklaration. Det är viktigt att du berättar för din tandläkare om eventuella sjukdomar du lider av och om du tar några mediciner. Du uttrycker även en önskemål om att du önskar att ersätta dina förlorade tänder.
 • Tandläkaren undersöker dina kvarvarande tänder och din mun. Man tar även röntgenbilder. 
 • Fynden efter undersökningen redovisas för dig.  Ni diskuterar olika behandlingar som är möjliga. Vissa patienter har tillräckligt bra käkben och därmed kan tandimplantat vara ett bättre alternativ för dig. Andra patienter saknar endast ett fåtal tänder och då kan en bro vara en bra lösning. 
 • Om valet ändå hamnar på en tandprotes så tar tandäkaren avtryck av dina tänder och mun. Avtrycket skickas till tandtekniker som skapar en gipsmodell av din mun. Det skapas även en bitvax.
 • Dina bitförhållanden registreras mha bitvaxet som du biter på.
 • En sista kontroll görs av din tandprotes där du får känna och bita ihop på protesen som fortfarande är i vax.
 • Protesen framställs sedan i hård plastmaterial och lämnas ut till dig för användning.

Det tar 3-4 besök från det första besöket tills patienten har en tandprotes som är anpassad efter dennes mun. 

tandprotes stockholm city

Finns det utmaningar med proteser?

Det är inte alla personer som vänjer sig till en tandprotes. En avtagbar protes skiljer sig mycket från dina egna fasta tänder och det kan inledningsvis vara svårt att använda protesen. De vanligaste besvären är att protesen upplevs som lös och klumpig. Om du har rimliga förväntningar på en protes finns det en god chans att du vänjer dig och kan använda den. Annars är andra behandlingar som tandimplantat eller tandbro en bättre alternativ för dig.

Hur vårdas en tandprotes? 

Tandproteser ska förvaras vått för att bibehålla sin korrekta form. När patienten inte har på sig protesen är det därför viktigt att förvara den i ett glas vatten över natten. 

Sen behöver patienten borsta och rengöra protesen två gånger om dagen, på samma sätt som man sköter om sina egna tänder. Det finns särskilda tandborstar för tandproteser. 

Vad kostar en tandprotes? 

Kostnaden för tandproteser skiljer sig från patient till patient beroende på flera faktorer. 

 • Hur mycket förarbete som krävs. 
 • Patientens förutsättningar.
 • Behandlingens komplexitet.

Beroende på komplexiteten på behandlingen kan priser variera från patient till patient. Kontakta oss för gratis konsultation och därefter kan vi lämna ett prisförslag. Läs mer om våra priser här. Kontakta oss på 08-101080 eller boka en tid online. Välkommen!

Dela denna sida