Osynlig tandställning

Osynlig tandställning – reglera dina tänder utan att det syns

Tack vare ständig utveckling inom tandvården kan vi numera erbjuda patienter tandställning som fungerar som den traditionella “rälsen” men utan att det syns. Det har medfört att många fler vuxna nu väljer att reglera sina tänder och fixa de små eller stora felen. Osynlig tandställning, kallad lingual tandställning, kan uppnå lika bra resultat som vanlig tandställning, men behandlingen är mer komplex och därmed dyrare. 

Hur fungerar lingual tandställning? 

Konceptet är detsamma som vanlig tandställning, med skillnaden att fästena och ståltrådarna sitter på insidan av tandraden. Då tänderna på insidan har en oregelbunden form behöver varje fäste anpassad specifikt för varje tand. Det innebär att det krävs mer förberedelser jämfört med vanlig tandställning. Eftersom behandlingen kräver lång erfarenhet och djupare kompetens brukar den göras av en ortodontist som är specialist inom tandreglering. 

Hur förbereds behandlingen?

Innan du får din tandställning behöver tandläkaren,  göra en noggrann undersökning av dina tänder och ditt bett. 

  • Sen tas röntgenbilder av din käke och dina tänder. 
  • Därefter tas ett avtryck av dina tänder med hjälp av en tjock, mjuk massa. Ibland använder vi en laser för att skanna din mun. 
  • Avslutningsvis skapar vi en modell i 3D av din mun och dina tänder. 

Hur går behandlingen till?

Med hjälp av underlaget och 3D-modellen ovan gör tandläkaren en analys av patientens mun. Därefter börjar arbetet med att sätta fast tandställningen. Tandställning består av metallplattor och metallbåge. Metallplattorna sätts fast ordentligt med ett speciellt lim och metallbågen fästs sedan i plattorna med hjälp av gummiband och ståltrådar. Metallbågen byts ut flera gånger av tandläkaren under behandlingsperioden. Du kommer att få besöka tandläkaren kontinuerligt under behandlingen då denne måste korrigera tandställningen för att flytta tänderna steg för steg mot rätt position. 

Behandlingen avslutas när patientens tänder befinner sig i den förplanerade positionen. Då kommer tandläkaren att ta bort plattorna och bågen och putsa bort limmet. Tänderna kan kännas lite lösa när tandställningen tas bort, men det är en känsla som går bort inom kort. 

Gör det ont att få en osynlig tandställning? 

Nej, behandlingen är smärtfri. Ibland kan det förekomma obehag när en tandläkare sätter in en tandställning, men det är sällan som det gör så ont så att patienten behöver smärtstillande eller bedövning. Efter att tandställningen satts in kan det uppstå visst obehag eller värk fem till sju dagar efter att behandlingen påbörjats. Men värken brukar försvinna ganska snabbt. Samma känsla kan uppstå när tandläkaren justerar tandställningen. 

Efter avslutad behandling kan det uppstå viss smärta när tandläkaren tar ut tandställningen. I vissa fall kommer tandläkaren rekommendera lokalbedövning. 

Är det svårt att sköta munnen med en osynlig tandställning?

Det är extra viktigt att borsta tänderna noggrant medan du har en tandställning. Matrester och annat fastnar lätt runt tandställningen plattor och bågar och hål kan därför snabbare uppstå vid dålig skötsel. Om du missköter tandborstningen kan tandköttet bli inflammerat och då uppstår blödningar vid tandborstning.

Vad kostar det med osynlig tandställning? 

Då lingual tandställning är en mer komplex behandling så bör du utgå från att det kommer kosta mellan 10 000 och 15 000 kr mer per käke än en traditionell tandställning. Sen kan det även förekomma andra behandlingar som krävs innan du kan ha tandställning. 

Kontakta oss för en gratis konsultation hos en av våra allmäntandläkare (kan användas en gång per patient). Efter konsultationen kan vi lämna ett prisförslag till dig. Läs mer om våra priser här. Kontakta oss på 08-101080 eller boka en tid online. Välkommen!

Dela denna sida