Tandställning

Tandställning – så får du raka tänder

Tandställning eller tandreglering passar både unga och vuxna. Tandställning används för att flytta på tänder som står på fel position i tandraden.  Det kan till exempel röra sig om tänder som står för tätt mot varandra eller tänder som står för långt ifrån varandra. Tandställning används också för att korrigera större bettfel. 

När och varför behövs tandställning? 

Det kan finnas flera anledningar till varför en person behöver tandställning eller tandreglering. Vissa behöver tandställning på grund av felformad tandrad som orsakar en obekväm känsla i munnen. Andra är inte nöjda med utseendet och vill rätta till tandraden med hjälp av en tandställning. 

Den vanligaste anledningen till varför en patient får tandställning är att något är fel på bettet. 

  • Överbett. Tandraden i överkäken står en bit ut från underkäken och försvårar bland annat för läpparna att mötas. 
  • Underbett. Tänderna i underkäken står en bit ut från överkäken och gör det svårt att bita av eller tugga maten. 
  • Korrigering av tandraden inför tandersättning. Vissa patienter behöver tandställning under en period innan de kan sätta in ett tandimplantat eller en tandbro. 

Hur förbereds behandlingen?

Innan du får din tandställning behöver specialisttandläkaren (ortodontist) utföra följande:

  • En noggrann klinisk undersökning av dina tänder och ditt bett. Man fotograferar även dina tänder.  
  • Sedan tas röntgenbilder av din käke och dina tänder. 
  • Därefter tas det avtryck av dina tänder med hjälp av avtrycksmaterial. Istället för traditionell avtryck  använder vi ofta en digital scanner för att skanna dina tänder. Digital scanner är det absolut senaste tekniken inom tandvården och man får en mer noggrann avtryck av dina tänder. 
  • Avtrycket används för att skapa en gipsmodell som är en exakt kopia av dina tänder. 

Hur går behandlingen till?

Med hjälp av den kliniska undersökningen, röntgenundersökningen och gipsmodellen gör tandläkaren en analys av dina tänder och föreslår därefter den behandlingsmetod och typ av tandställning som passar bäst. Det finns flera sorters tandställningar som används idag. 

  • Avtagbar tandställning. Det är en metod som används när tänderna bara behöver förflyttas lite. En avtagbar tandställning kan korrigeras av patienten själv med hjälp av ett verktyg som denne får från tandläkaren, men tandställningen kontrolleras ändå av tandläkaren kontinuerligt. 
  • Fast tandställning. En fastsittande tandställning är den vanligaste metoden. Tandställningen består av metallplattor och metallbåge. Metallplattorna sätts fast ordentligtpå tänderna med ett speciellt lim och metallbågen fästs sedan i plattorna med hjälp av gummiband och ståltrådar. Metallbågen byts kontinuerligt ut av tandläkaren under behandlingsperioden. (I det här klippet kan du se hur behandlingen går till)
  • Behandlingen avslutas när patientens tänder befinner sig i den förplanerade positionen. Då kommer tandläkaren att ta bort plattorna, bågen och putsa bort limmet. Tänderna kan kännas lite lösa när tandställningen tas bort, men det är en känsla som går bort inom kort. 

Vad händer efter behandlingen? 

Tänderna har en vilja att återvända till den ursprungliga positionen efter att metallbågen och metallplattorna tagits av. För att förhindra detta och bibehålla den nya, reglerade tandraden så används två olika metoder. 

  • Plastskena(retainerskena). En avtagbar skena som är anpassad efter dina tänder och som du använder på nätterna. 
  • Ståltråd. Tråden limmas fast bakom tandraden och sitter sedan där så länge som det behövs, oftast hela livet. 

Vilken metod som passar bäst en patient avgörs av hur stor risk det är för tänderna att förflytta sig tillbaka till fel position. 

Gör det ont att få en tandställning? 

Nej, behandlingen är smärtfri. Ibland kan det förekomma obehag när en tandläkare sätter in en tandställning, men det är sällan som det gör så ont så att patienten behöver smärtstillande eller bedövning. Efter att tandställningen satts in kan det uppstå visst obehag eller värk fem till sju dagar efter att behandlingen påbörjats. Men värken brukar försvinna ganska snabbt. Samma känsla kan uppstå när tandläkaren justerar tandställningen. 

Efter avslutad behandling kan det uppstå viss smärta när tandläkaren tar ut tandställningen. I vissa fall kommer tandläkaren rekommendera lokalbedövning. 

Är det svårt att sköta munhygienen med tandställning?

Det är extra viktigt att borsta tänderna noggrant medan du har en tandställning. Matrester och annat fastnar lätt runt tandställningens plattor och bågar och hål kan därför snabbare uppstå vid dålig skötsel. Om du missköter tandborstningen kan tandköttet bli inflammerat och då uppstår blödningar vid tandborstning. 

Dela denna sida