Frätskador på tänderna

Frätskador på tänderna – början på allvarligare sjukdomar

Det är sura ämnen – och inte socker – som är orsaken till frätskador. Ju lägre pH-värde det finns i drycken, desto större risk för frätskador. De sura ämnena löser upp tandemaljen och därmed kronans främsta skydd. Frätskadorna ökar med tiden och kan ta sig ända ner till tandbenet och pulpan. Då krävs betydligt större och komplexa behandlingar för att rädda tanden. 

Vad orsakar frätskador på tänderna? 

Det främsta orsaken är sur dryck eller sura frukter som löser upp emaljen. För den som ofta dricker sura drycker kan det vara värt att förminska riskerna på olika sätt. 

  • Svälj den sura drycken utan att hålla kvar den i munnen. 
  • Undvik att trycka tungan mot tänderna efter att ha druckit sura drycker. 

Men det finns även andra orsaker som skapar samma effekt. 

  • Ätstörningar. Personer med ätstörningar har oftare sura uppstötningar som drabbar tänderna. 
  • Halsbränna. Även halsbränna kan leda till att tänderna oftare kommer i kontakt med sura ämnen. 

Hur ser frätskador på tänderna ut? 

Det kan vara svårt för en person att själv upptäcka skadorna. Men det finns vissa tecken att hålla koll på. 

  • Ilningar eller isningar i tänderna. Då emaljen har lösts upp helt eller delvis står tanden oskyddad mot till exempel snabba temperaturförändringar, som till exempel kall dryck. 
  • Tanden blir mörkare. Eftersom emaljen har lösts upp så lyser tandbenet igenom och då blir tanden både mörkare. En tand utan emalj har också lättare för att suga upp kaffe och andra färgstarka drycker, vilket leder till att tanden gulnar. 
  • Tandformen förändras och ytan blir matt. 

Hur behandlas frätskador? 

Tandläkare kommer kunna upptäcka frätskador under en vanlig tandläkarundersökning. Skadorna visar sig på röntgenbilder och ofta kan en tandläkare även upptäcka skador när denne undersöker dina tänder. Det är viktigt att nämna att den tandvävnad som försvunnit på grund av frätskador inte återvänder naturligt. Emaljen går att bygga upp på nytt, men då måste dina vanor förändras och ge emaljen rätt förutsättningar för att återvända. 

Om skadorna är små kommer tandläkaren att rekommendera ändrade vanor och rekommendationer som du kan följa på egen hand. Om skadorna är allvarliga kan det behövas fyllningar på delar av tanden som skadats. Ibland har tanden skadats så pass allvarligt och alltför stora delar av tanden är redan borta så att det enda alternativet är att sätta in en ny tandkrona. 

Hur förhindrar jag frätskador? 

Det finns en hel del du kan göra själv för att förstärka emaljen

  • Mjölkprodukter kan ge ett ökat skydd mot frätskador eftersom de innehåller mycket kalcium. Därför är det bra att hitta en balans mellan sura frukter eller drycker och yoghurt, filmjölk eller andra mjölkprodukter. 
  • Borsta inte tänderna minst en timme efter att ha druckit något surt. När du dricker något surt blir tandemaljen mjukare än vanligt och när du borsta tänderna direkt efteråt förvärrar du skadorna genom att borsta bort emaljen. 
  • Förstärk tänderna med produkter som innehåller fluor, som till exempel munsköljmedel med fluor, sugtabletter eller gel. 

Har du drabbats av frätskador? 

Det är viktigt att agera direkt och inte låta situationen bli värre. Vid frätskador spelar varje dag roll. Kontakta oss för gratis konsultation. Läs mer om våra priser här. Du når oss på 08-101080 eller boka en tid online. Välkommen!

Följ oss gärna på Facebook och Instagram!

Dela denna sida