Snarkskena

Snarkskena – bli av med snarkningar och andningsuppehåll

Vissa personer får korta, upprepade andningsuppehåll medan de sover – utan att veta om det. I de flesta fall beror det på att tungan faller bakåt i svalget och täpper till lufttillförseln. Detta kallas för sömnapné och är ett allvarligt problem som kan få långtgående konsekvenser om det inte behandlas. 

Vilka är symptomen för sömnapné?

Sömnapné brukar innebära andningsuppehåll på 20-30 sekunder men kan även vara längre än så. Det finns flera symptom för sömnapné: 

  • Trötthet när du vaknar, trots att du sovit tillräckligt länge. 
  • Trötthetskänsla på dagarna, trots flera nätter av lång sömn. 
  • Du vaknar på nätterna och är kissnödig. 
  • Klump i halsen när du vaknar. 
  • Allmän trötthet och känsla av att du är slutkörd. 

Den som lider av sömnapné märker sällan det själv, utan det är personer i dennes närhet som upptäcker att de slutar andas eller snarkar på nätterna. Den med sömnapné vaknar och somnar många gånger under en natt, vilket leder till allmän trötthet. Detta kan ske utan att personen själv har något minne av det. 

Det finns även andra risker med sömnapné. Brist på sömn orsakar högt blodtryck och kan leda till stroke. Personer med kärlkramp eller högt blodtryck kan drabbas extra hårt av andningsuppehållen. 

Hur undersöker vi om du lider av sömnapné och har behov av snarkskena?

Du kommer först att diskutera symptomen med en tandläkare. Vi går igenom dina sovvanor och diskuterar andra faktorer som kan ligga bakom den trötthet du upplever. Därefter kommer vi att göra en sömnapnéutredning i din hemmiljö. Det innebär att du fäster en mätare vid näsan medan du sover. Denna kommer följa och registrera hur du andas medan du sover. Vi kommer genom den här mätaren kunna se tillfälliga stopp, hur många de är, hur ofta de uppstår och hur din andning är under natten. Du kommer samtidigt ha en syrgasmätare som du fäster i fingret och ett band runt bröstet som mäter din andningsrörelse. 

Baserad på resultatet från mätningarna kan tandläkaren ta fram rekommendationer för behandlingsmetoder som kan vara lösningen på patientens problem. 

Vilka behandlingsmetoder finns för sömnapné?

Behandling av sömnapé går ut på att se till att du sover utan andningsbesvär. När detta sker så försvinner även de andra symptomen med trötthet och högt blodtryck. Det finns flera olika metoder som används, beroende på situation och allvar. 

  • CPAP. Med hjälp av en apparat blåses en svag luftström i halsen genom en mask. Detta gör att andningsvägarna hålls öppna. CPAP-apparaten och masken kan vara svår att vänja sig vid och även störande för din partner, samtidigt som den är väldigt effektiv. 
  • Snarkskena. Även kallad antiapnéskena eller sömntandställning. En skena skapas unikt för din mun och ser till att dra fram underkäken och därmed förhindra att tungan faller bakåt när du sover. Skenan funkar för mild eller medelsvår sömnapné. Skenan finns att köpa i butiken, men fungerar bäst när den är gjord hos en tandläkare/tandtekniker som tar ett tandavtryck och formar skenan efter dina förutsättningar. När skenan är klar kommer tandläkaren göra ytterligare justeringar för att den ska passa perfekt i din mun. Inledningsvis kan du känna viss obehag i käken, men detta brukar gå över när munnen vant sig vid skenan. Skenan rengörs med tandkräm och tandborste varje dag. 

Är du i behov av en snarkskena?

Vi har lång erfarenhet av sömnapnéundersökningar och producerar snarkskenor av högsta kvalitet.  Kontakta oss för gratis konsultation och därefter kan vi lämna ett prisförslag. Läs mer om våra priser här. Kontakta oss på 08-101080 eller boka en tid online. Välkommen!

Dela denna sida