Visdomstand

Därför gör det ont i en visdomstand

Visdomständerna är de som sitter längst bak i tandraden. Det kan vara svårt att komma åt och hålla visdomstanden ren med en vanlig tandborste. Har du fått ont i en visdomstand kan det bero på ansamling av bakterier vid området vilket kan orsaka inflammation. Andra orsaker kan vara att du fått ett hål eller att visdomstanden växer ut i fel riktning.

När får man sina visdomständer?

Visdomständerna är de fyra kindtänder som sitter längst bak i övre- och underkäken. Vissa får en, två eller i vissa fall alla sina visdomständer. Men det kan också vara så att de inte växer ut alls. Visdomständerna kommer vanligtvis fram när du är 18–25 år, men det kan dröja längre än så.

Behandling av värkande visdomständer

Om det tar tid för visdomständerna att komma fram kan det ibland uppstå problem i området. Tandköttet kan bli irriterat och eventuellt svullna upp på grund av att bakterier samlas mellan tandköttet och visdomstanden som växer upp. Antingen kan din tandläkare spola och göra rent i området eller i annat fall dra ut visdomstanden för att bli av problemet för alltid.

Hur mycket kostar det att dra ut en visdomstand?

Ibland kan en visdomstand dras ut enkelt utan kirurgi. Behandlingen kostar då mellan 1200–2000 kr. Om en kirurgisk tanduttagning krävs kostar behandlingen mellan 3000–4000 kr. Försäkringskassan täcker en del av denna kostnad.

Hur länge har man ont efter att man har dragit ut en visdomstand?

Att dra ut en visdomstand utan kirurgi är ett relativt enkelt ingrepp och man upplever oftast ömhet och småvärk efter uttagningen. Om din visdomstand ligger djupare och en kirurgisk tanduttagning krävs har kan man ofta ha ont i några dagar efter ingreppet. Vi rekommenderar receptfria läkemedel mot smärtan. För själva ingreppet får du lokalbedövning och de flesta upplever ingen smärta alls.

Dela denna sida