Många personer lider ovetandes av inflammation i tandköttet. Vid grava, obehandlade inflammationer kan slutresultatet bli att en eller flera tänder går förlorade. Därför har vi nu tagit fram fem tips för dig som har problem med ditt tandkött.
Vad innebär tandköttssjukdomar?
Tandköttssjukdom är en inflammatorisk process som uppstår när bakterier från plack kommer in under tandköttet och i och runt tandrötterna. Det här skapar en grogrund för toxiner som så småningom får tandköttet och själva benet som tanden sitter fast i, att dra sig tillbaka. Resultat blir att tandens fäste försvagas och risken för tandlossning ökar, dvs att tänderna faller av.
Under de första stadierna av tandköttssjukdomen – gingivit – kan du märka tecken som illrött, svullet eller irriterat tandkött eller att ditt tandkött börjar blöda när du borstar dina tänder. Tandköttet blir också större och mer voluminöst.
Många personer förbiser dessa tidiga varningstecken och låter sjukdomen utvecklas till det allvarligare stadie av tandköttssjukdom som kallas parodontit dvs stadiet där man börjar förlora tandens fäste. Vid detta skede börjar tänderna lossna och kan så småningom falla ut.
Många patienter vill då direkt ersätta förlorade tänder med tex tandimplantat eller någon form av protetik såsom broar eller bryggor. Detta är inte möjligt innan tandköttssjukdomen är bromsad och botad då tex ett tandimplantat kommer att gå förlorad på samma sätt som en vanlig tand
Men hur förebyggs tandköttssjukdomar?
Att förebygga tandköttssjukdomar är viktigt för dina tänder, men det är också viktigt för din övergripande hälsa. Här är fem enkla steg att ta som kan bidra till att ditt tandkött blir så välmående som möjligt:
- Borsta tänderna noga och använd tandtråd: Det bästa och billigaste sättet att förhindra tandköttssjukdomar är att borsta tänderna noga minst två gånger om dagen och använda tandtråd regelbundet.
Många borstar inte tänderna på ett korrekt sätt vilket leder, som första symtom, till blödande tandkött.
Med korrekt tandborstningsteknik ökar du chanserna för att den mekaniska rengöringen blir optimal vilket leder till att du eliminerar bakterier utan att skada ditt tandkött. - Ha regelbundna kontroller: Minst en gång om året behöver vuxna träffa en tandläkare eller tandhygienist. Dessa har utbildats för att identifiera de tidiga tecknen på tandköttssjukdomar, även innan de orsakar symtomen.
Om har du en pågående inflammation kan du behöva träffa tandläkaren upp till 4 gånger om året beroende på svårighetsgrad. - Sluta röka: Rökning minskar blodcirkulationen som hjälper till att hålla tandköttet välmående och det är en av de största orsakerna till tandköttssjukdomar.
- Håll koll på vad du äter: Att hålla sig till en balanserad kost är viktigt för att hålla tandköttet välmående och därmed avvärja allvarliga sjukdomar som tandlossning. Att undvika socker och jäsbara kolhydrater – som bland annat finns i godis och läsk – är också viktigt eftersom bakterier som orsakar tandköttssjukdomar använder sig av dessa som näring.
- Tugga sockerfritt tuggummi: När du inte kan borsta tänderna efter en måltid kan tuggande av sockerfritt tuggummi hjälpa att främja produktionen av saliv. Saliven fungerar som ett transportmedel så att små matpartiklar, syra och bakterier transporteras bort och din muns hälsosamma miljö kan återställas.
Gör du det här så slipper du kontakta en akuttandläkare under svåra smärtor.
Vad händer om jag förlorar en tand?
Förlusten av en tand kan påverka dig både funktionellt (försämrad tuggförmåga) men också estetiskt,vilket kan ha stor påverkan på ditt självförtroende.
Lyckligtvis finns det flera lösningar för tandförlust.
Idag väljer många patienter, efter att själva sjukdomen är stoppad, att sätta in tandimplantat, men proteser och broar kan också vara ett alternativ för att ersätta förlorade tänder