Tandsten

Tandsten – början på allvarligare tandsjukdomar

Tandsten uppstår när bakterierbeläggningar som fastnat på tänderna kommer i kontakt med saliven i munnen. Tandsten är väldigt vanligt, men om tandstenen inte tas bort kan den orsaka tandköttsinflammation och tandlossning. Många tandläkare brukar lägga en del tid på att ta bort tandsten inför andra behandlingar.

Hur upptäcks tandsten? 

Det finns två typer av tandsten. En som bildas på insidan av framtänderna i underkäken och en som bildas under tandköttet. Den senare kan leda till att du får tandlossning, så kallad parodontit. 

Det är relativt lätt att upptäcka tandsten som sitter i underkäken ovanför tandköttsytan. Den tandstenen har en grynig och porös konsistens och är egentligen kritvit, men kan få en annan färg på grund av kaffe, vin eller rökning. 

Tandsten som sitter under tandköttet är svårare att upptäcka då den inte syns. Men eftersom bakterierna orsakar inflammation i tandköttet är det vanligt att personen med tandsten blöder när denne exempelvis borstar tänderna. Andra symptom är allmänt dålig smak i munnen, varsmak och dålig andedräkt. Det senare är ett tydligt tecken på att du har drabbats av tandlossning. När det här sker är det vanligt att tanden flyttar sig eller är lättrörlig när du rör vid den. Det här kan ske både snabbt eller under flera år. 

När behöver jag söka vård? 

Personer som sköter om sin mun, borstar tänderna och använder tandtråd för att rengöra mellan tänderna drabbas sällan av så kraftiga problem som leder till tandlossning. Det bästa du kan göra är att sköta om tänderna och besöka tandläkaren kontinuerligt. Då kan tandläkaren upptäcka eventuella problem i god tid. 

Om du upplever att du har så allvarliga problem som orsakar inflammation, svullnader i tandköttet, blödningar eller tandlossning är det extra viktigt att inte vänta med att besöka tandläkaren eller tandhygienisten. I många fall kan tänderna räddas vid snabba åtgärder eller motverka att inflammationen sprider sig till resterande tänder. 

Under ditt besök kommer tandläkaren att undersöka din mun, dina tänder och använda sig av röntgenbilder för att hitta eventuella fickor i tandköttet som orsakats av den pågående tandlossningen. Tandläkaren kan även använda sig av ett instrument för att mäta tandköttsfickornas djup. 

Hur går behandlingen till? 

Den tandsten som är synlig kommer att tas bort med ett instrument som bygger på ultraljud. Instrumentets runda spets vibrerar mot tandstenens yta som då lossar. Den här delen av behandlingen orsakar viss ilning i tänderna, men kräver sällan bedövning. 

Om tandsten har bildats under tandköttet kan det krävas bedövning. Tandläkaren kommer att diskutera och erbjuda eventuell bedövning i god tid innan behandlingen påbörjas. 

Har du problem med tandsten? 

Kontakta oss för att boka en tid. Du når oss på 08-101080 eller boka en tid online. Välkommen!

Dela denna sida